Kunst op straat in Aalsmeer – gastblog van Lex Berghuis

Alleen als je goed oplet valt het pas op dat het op straat wemelt van de kastjes. Voor elektriciteit, riolering, telefonie, openbare verlichting, noem maar op. Altijd grijs of groen. Altijd saai. En vaak bekladderd. Dat moet toch anders kunnen?

Dat idee hield ik over aan een fantastische reis met de camper door Australië. In Brisbane zijn honderden gemeentelijke kasten prachtig vormgegeven door lokale kunstenaars. Allemaal verschillend, elke keer weer leuk om te bekijken. Soms met een mooie boodschap, soms met een fotorealistische afbeelding, en soms abstract ingevuld. Maar allemaal fleuren ze de omgeving op.

Toen ik weer thuis kwam heb ik het idee op verbeterdebuurt.nl gezet, voor mijn eigen gemeente Aalsmeer. Tot mijn verrassing nam Frans Huijbregts van Welzijn Aalsmeer contact met mij op. Hij stelde voor om het idee op te pakken als project, om de verbinding tussen de bewoners onderling en met de gemeente te bevorderen.

Het kwam al snel tot een ontmoeting om te praten over het idee en wat er voor nodig is om het te realiseren. Allerlei puzzelstukjes vielen in elkaar. Er was al snel een lijntje met de lokale  kunstenaars. Ik verwachtte dat de grootste uitdaging zou liggen bij de eigenaars van de kastjes, om die enthousiast te krijgen voor het plan. Maar de gemeente Aalsmeer gaf direct groen licht. En ook Liander bleek meteen zijn medewerking te verlenen. Wouw. Opeens kunnen we gewoon concreet aan de slag!

We hebben nu een klein team van enthousiaste sympathisanten. Op korte termijn gaan we gezamenlijk het hele plan uitwerken. En zijn er al plannen om het beschilderen van de eerste kast op een fantastische manier onder de aandacht te brengen. Het borrelt. Op naar een fleurige gemeente! Wie had gedacht dat een reis naar de andere kant van de wereld zo’n resultaat zou opleveren? Bekijk voor actuele informatie over het project de twitterpagina http://www.twitter.com/kunstkast