Wegwijs in de openbare ruimte – gastblog van Feico Nater

Als het mooi weer is en ik heb even niets anders te doen, ga ik graag een eind fietsen. En zo af en toe zie ik dan iets raars, een vreemde verkeerssituatie bijvoorbeeld.

In september 2013 besloot ik zoiets eens te melden aan de Fietsersbond voorheen ENFB voorheen ENWB, waar ik natuurlijk lid van ben. De Fietsersbond publiceert af en toe wel eens Rare Fratsen, zoals ze die noemen.

Maar er was iets niet in orde bij de Fietsersbond en ze konden tijdelijk geen meldingen accepteren. Probeer het maar bij verbeterdebuurt.nl, zeiden ze. Dat deed ik.

VOOR
2 x links en rechts - na
NA

Een gewaarschuwd mens telt voor twee?

Wat was er aan de hand? Het was in Oldenzaal, waar een fietspad twee rijbanen kruist. Intuïtief kijk je dan eerst naar links en dan naar rechts en dat was op die plek niet goed, want daar komt het verkeer op beide rijbanen uit dezelfde richting. Er stonden dan ook waarschuwingsbordjes. Op de bordjes stonden auto’s afgebeeld en op een van de bordjes stond de auto verkeerdom. Dat gaf naar mijn mening een verkeerd signaal, dat zelfs gevaarlijk kon zijn voor iemand die meer op het plaatje let dan op de tekst.

Mijn melding via VerbeterDeBuurt werd behandeld door ambtenaren die de zaak bagatelliseerden. Het zijn maar informele bordjes, vonden ze. Dat pikte ik niet en ik schreef een brief aan de burgemeester. Dat had meer succes en er werden nieuwe bordjes geplaatst.

Inmiddels had ik de smaak bij VerbeterDeBuurt te pakken gekregen. Ik merkte geregeld op dat er iets niet klopte. Ik was vooral alert op wegwijzers, maar ook wel op andere verkeerssituaties.

Plons

Sprong in het diepe

En af en toe zie ik iets dat ik als gevaarlijk beoordeel, zoals het hiervoor beschreven geval. Toen ik eens ’s nachts door Hengelo fietste, stond ik ineens met mijn voeten in het gras. Ik was op een T-splitsing beland, ik had linksaf of rechtsaf kunnen gaan. En rechtdoor? Daar was een sloot. Overdag zie je dat wel, maar in het donker is het anders. Ik vond een reflecterend hekje op die plek zeer noodzakelijk. Mijn melding via VerbeterDeBuurt werd echter door de gemeente genegeerd. Ook een papieren brief aan de gemeente bleef onbeantwoord.Toen schreef ik maar aan de krant. Verbeterdebuurt helpt je immers met het delen van jouw melding, bijvoorbeeld aan de lokale pers. De krant schreef een mooi artikel en korte tijd later stond het hekje er. Vervolgens verscheen er een brief van een lezer in de krant: hij had het probleem een jaar eerder al aan de gemeente gemeld. Ook op Verbeterdebuurt wordt eenvoudig duidelijk hoe lang een probleem al speelt, zonder dat er actie wordt ondernomen. Hierdoor wordt de noodzaak nog meer benadrukt.

Gemeentegrens - voor
VOOR
Gemeentegrens - na
NA

Grenzen verleggen…

Op een gemeentegrens verandert vaak de straatnaam. En elke gemeente zet er op eigen houtje een straatnaambordje neer. Maar het is dan niet duidelijk welke straatnaam bij welke gemeente hoort. Op de grens van Tubbergen en Weerselo zaten de twee bordjes zelfs aan dezelfde paal – een zeldzaam geval van samenwerking waarmee kosten bespaard worden. Maar toch waren die snuggere ambtenaren iets vergeten. Met een melding via VerbeterDeBuurt werd dit probleem snel opgelost.

De meeste van mijn meldingen gaan over wegwijzers, en dan natuurlijk vooral fietswegwijzers.

Bij veel fietswegwijzers zit de arm met een manchet om een ronde paal geklemd. Als er een onvoorzichtige bestuurder tegenaan rijdt, draait de arm in een andere richting en dat moet je met een wegwijzer niet hebben. Reparatie is makkelijk: je hebt er een ladder en een schroevendraaier voor nodig. Het blijkt echter dat veel gemeentes het vreselijk moeilijk vinden. Of ze antwoorden dat ze er nu niets aan doen omdat ze “op korte termijn” het kruispunt op de schop gaan gooien en dat dan vanzelf ook de wegwijzers aan bod komen. Die korte termijn moet je met een korreltje zout nemen, het kan nog best twee jaar duren. En dan moet je al die tijd tegen een verkeerde wegwijzer kijken die in een paar minuten gefikst had kunnen worden.

Opgelost?

Eens in de drie weken stuurt VerbeterDeBuurt me een bericht waarin wordt voorgesteld om een herinnering te sturen als het probleem nog niet is opgelost. Het komt vaak voor dat de herinnering de aandacht trekt van de ambtenaren, terwijl de oorspronkelijke melding niet gezien is. Maar hoe weet ik nou of ik een herinnering moet sturen, want het is een beetje lastig om even te gaan kijken als het niet in de buurt is. Ik ga er maar vanuit dat het probleem niet opgelost is als ik van de gemeente geen gereedmelding heb ontvangen. Maar er zijn gemeentes die het probleem wél oplossen, maar daar tegen mij over zwijgen. Dan ontdek ik bij toeval dat het probleem is opgelost.

Verbeterdebuurt!

Er zijn gemeentes die wel meedoen aan VerbeterDeBuurt, maar die liever de meldingen op een andere manier ontvangen; op hun eigen website, of met een of andere app die ik niet heb. Dat is niet handig, ik heb liever alles overzichtelijk bij elkaar. En dan zijn er gemeentes die zeggen dat de weg van de provincie is en dat ik de melding dus naar de provincie moet sturen, terwijl volgens VerbeterDeBuurt de gemeente het aanspreekpunt voor de burger is. VerbeterDeBuurt biedt trouwens geen mogelijkheid om meldingen naar de provincie te sturen. Dat lijkt mij wel een goed idee, om zo nog meer uit de technologie te halen!