Heumen verkozen tot de beste gemeente van 2017

De gemeente Heumen is de winnaar van de derde editie van best beoordeelde gemeente! Het afgelopen jaar hebben opnieuw honderden gemeenten zich ingezet om kans te maken op de titel. Alleen gemeenten met meer dan 25 deelnemers en 50 stemmen werden gekwalificeerd, om uiteindelijk over te blijven met de gemeenten die succesvol problemen verhelpen en mooie initiatieven verwezenlijken. Ondanks de goede prestaties van de andere kansmakers, bleek uit de beoordeling van melders dat de gemeente Heumen een stapje voor heeft in het afhandelen van meldingen. Haar dienstverlening werd positief beoordeeld met een gemiddeld cijfer van een 7.5 op basis van ongeveer 200 keer feedback.

Van de ruim 270 deelnemende gemeenten, maakten de volgende 10 gemeenten kans om winnaar te worden: Heemskerk, Purmerend, Hellevoetsluis, Utrecht, Diemen, Gouda, Noordwijk, Leerdam, Heumen en Haarlem. Na het vergelijken van de beoordelingen bleek dat Heemskerk, Noordwijk en Heumen de top drie best scorende gemeenten waren in 2017.

Bekeken per hoofdcategorie scoorde “Straatmeubilair en Verlichting” het best, op de voet gevolgd door “Water en Riolering”. De minst gewaardeerde categorieën zijn “Overlast” en “Overig”, categorieën waarbij de oplossing niet altijd voor de hand ligt.

De algemene waardering per categorie landelijk

Afval 3,32
Water en Riolering 3,41
Verkeer en bestrating 3,40
Groen en speelvoorzieningen 3,16
Straatmeubilair en verlichting 3,46
Overlast 2,84
Overig 2,92

 

De waardering per categorie voor Heumen

Afval 4,24
Water en Riolering 5,00
Verkeer en bestrating 4,15
Groen en speelvoorzieningen 2,94
Straatmeubilair en verlichting 3,64
Overlast 3,14
Overig 3,70

De gemeente Heumen scoort juist heel behoorlijk op de lastige categorieën, waar afval ook vaak bij hoort. In de meest voorkomende reacties bij Heumen werd vaak verbazing uitgesproken over de snelheid van afhandeling.

“Snelle reactie, zoals steeds. Elke keer als ik erlangs rijd of loop word ik daar blij van.”

Ook ontving Heumen veel de persoonlijke reacties, ondertekend door families, of voorzien van een persoonlijke boodschap.

 

Hoe beoordelen wij een gemeente?

Verbeterdebuurt ontving dit jaar meer dan 14.000 keer feedback op de afhandeling van meldingen naar gemeenten, gemaakt door bijna 6.000 verschillende gebruikers. De gemiddelde behandeling werd dit jaar gewaardeerd met een 6,5.

Iedere keer dat een gemeente een melding afhandelt, sturen wij de melder een verzoek om de afhandeling te beoordelen, en verwerken die beoordelingen tot een algemeen beeld van de service. Buiten het gemiddeld aantal sterren dat een gemeente verzamelt, is ook de grootte van de gemeente, een minimum aantal beoordelingen, en het aantal unieke gebruikers belangrijk om je te kunnen kwalificeren.

Meer spelregels vind je hier, meer over het feedback-proces lees je hier.